"Olemme oppineet uskomaan, että olemme menestyneitä, jos saavutamme haluamamme. Haluamme jännitystä, vaihtelua, nautintoja, virikkeitä, hyviä ystäviä, kehuja ja hauskoja keskusteluja. Haluamme päivän päätteeksi tuntea selvinneemme loistavasti ja toivomme muiden kunnioittavan ja arvostavan suoritustamme. Odotamme näitä asioita myös ihmissuhteiltamme. Zenharjoituksia tehdessämme opimme muuttamaan itsekeskeiset ja kielteiset tunteemme toisenlaisiksi. Itse asiassa, joudumme heti aluksi selviytymään siitä, ettemme tule saamaan mitä haluamme.

Zen opettaa meitä keskittymään niihin hämmenyksen oksiin, jotka saavat meidät torjumaan rakkauden, se neuvoo meitä kaivamaan esiin ongelman juuret. Näin tuska ja hämmennys eivät enää versoa. Tällä tavoin luomme myös kasvutilaa uudelle puulle. Ihmiset, joiden ihmissuhteet kehittyvät terveeltä pohjalta, huomaavat suhteidensa olevan kestävämpiä. Heidän ei tarvitse rynnätä terapiaan ja ihmetellä miksi heidän rakkautensa lopahti tai mitä vikaa heissä itsessään tai muissa ihmisissä on. He ymmärtävät vihdoinkin, ettei kenessäkään ole vikaa. Ongelmat ovat kadonneet.

Ennen tämän ymmärryksen saavuttamista me etsimme itsemme ulkopuolelta asioita, joita luulemme tarvitsevamme. Etsimme onnea, mukavuutta ja merkitystä ulkoisesta maailmasta, koska luulemme niiden piilevän siellä. Haluamme napata palan onnea itsellemme ja pitää siitä tiukasti kiinni.

Ulkoinen maailma kuitenkin muuttuu jatkuvasti. Miten voisimme takertua siihen? Huomaamme, että kun lopulta saamme jotakin käsiimme, se ei vastaakaan kuvitelmaamme - se ei ole niin kaunista tai rumaa kuin kuvittelimme. Ulkoinen maailma muuttuu jatkuvasti. Niinpä tyydytyksen ja pysyvyyden etsiminen sellaisesta maailmasta voi johtaa ainoastaan surulliseen pettymykseen.

Joskus etsimämme tuottaa tulosta ja löydämme "sen oikean", mutta tuo henkilö ja meidän tunteemme häntä kohtaan muuttuvat - niiden täytyy muuttua. Tulkitsemme sen epäonnistumiseksi. Todellisessa rakkaudessa ei kuitenkaan voi epäonnistua.

Kestää useita vuosia ymmärtää, mitä rakkaus ja zenbudhalaisuuden harjoittaminen oikein ovat ja miten tulla aloittelijaksi. Se vaatii kärsivällisyyttä. Mutta ilman kärsivällisyyttä meillä ei ole mitään. Kärsivällisyyden kasvattaminen liittyy olennaisesti rakastamisen kykyyn.

Jos tuomitsemme ja hylkäämme ihmisen nopeasti siksi, ettei hän vastaa ennakkokäsityksiämme, tuhoamme mahdollisuuden löytää rakkautta. Jos sen sijaan kärsivällisesti annamme ajan paljastaa, yllätymme ja tuttavapiirimme laajenee.

Sama koskee ihmissuhdetta, joka on alkanut nopeasti ja jossa on koittanut vaikeat ajat. Tällöin tulee ymmärtää että se on luonnollista, eikä välttämättä tarkoita, että suhde tulisi lopettaa. On oltava kärsivällinen ja odotettava, kunnes myrsky on laantunut. Sen jälkeen näkee selvemmin, mitä todella tapahtuu."