Teinielokuvat (niin sanotut); eli elokuvat joita ei niinkään ole suunnattu teineille, vaan joissa aikuisväestöä puhuttelevalla tavalla teinien kautta käydään läpi ihmisyyteen ja elämään liittyviä syviä kysymyksiä.

Katsoin viikonloppuna yhden tämän määritelmän täyttävän teinielokuvan. Se sisälsi niin paljon viitteitä muihin itseään suurempiin keskiluokkaista amerikkalaisuutta, perhe-elämää, rakkautta ja teininäoloa luotaavaan elokuvaan, että en voi pitää sitä kovinkaan omaperäisenä. Mutta jostain syystä kyseinen elokuva, Donny Darko, kuitenkin kosketti. Pidän aivan mahdottoman paljon pääosaa esittävästä Jake Gyllenhaalista. Mutta elokuva oli myös muilta näyttelijäsuorituksiltaan mainio.

1240235585_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ei missään tapauksessa hauska elokuva, mutta katsomisen arvoinen, eikä liian synkkä liioin.

Jonkin verran aikaisemmin olin jo saanut suosituksena ja sitä kautta koukuttunut elokuvan musiikkiin, erityisestikin Mad World -kappaleeseen, joka varmasti puhuttelee ihan jokaista jolla on joskus ollut paha olla tai jokaista joka on ylipäätään ollut vähän ymmällään maailman edessä. Siis ainakin minua.

Elokuvan päähenkilö - ja oikeastaan kaikki muutkin ihmiset hänen maailmassaan, ovat tavalla tai toisella vähän vinksallaan. Donny Darko vaan harhailee oman ja muiden todellisuuden välissä. Teinin täydellisessä ja lahjomattomassa rehellisyydessä hänen on vaikea sietää kaikkea maailman pahaa, turhamaisuutta ja valhetta. Omassa maailmassa on siksi herkän ihmisen helpompi elää.